Interview met stagiair Daniel

07-01-2020

Daniel Nikolsky studeert Geneeskunde aan het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en heeft zojuist zijn stage bij Huize Eresloo afgerond. We hebben Daniel gevraagd hoe hij zijn stageperiode bij Compartijn heeft ervaren. Lees hieronder het interview.

Hoe ben je bij Compartijn terecht gekomen?
“Ik zit in het eerste jaar van mijn studie Geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Een meewerkstage is een vast deel van het curriculum dit jaar. Het doel van deze stage is het ontwikkelen van professionele vaardigheden.

Ik ben aan de hand van mijn postcode geplaatst bij Huize Eresloo. Naar mijn mening heb ik daar echt geluk mee gehad. Ik werd met open armen ontvangen door Liesbeth (locatiemanager) en de collega’s en voelde me vrij snel thuis.”

Beschrijf een stagedag in Huize Eresloo.
“‘s Ochtends loop ik mee met de zorg, voornamelijk met de verpleegkundige. Hierbij observeer ik de werkzaamheden van de verpleegkundige en ik help mee waar mogelijk. In de middag help ik met het uitserveren van de lunch. Sommige bewoners hebben ook hulp nodig bij het eten en moeten gevoerd worden. Na de lunch komt de huisarts langs. Ik loop mee tijdens zijn ronde, zodat ik weet wat er speelt. Verder is er ’s middags voldoende tijd en ruimte om contact te maken met de bewoners. Juist dit persoonlijke aspect van de zorg spreekt mij erg aan.”

Had je een specifieke stageopdracht? 
“Ik had meerdere opdrachten, elke dag een andere opdracht. Bijvoorbeeld een verslag schrijven over het meelopen met de zorg (wat ging goed en wat kan beter), het houden van interviews, schrijven van gespreksverslagen en oefenen met medische communicatie.”

Wat heb je geleerd?
“Ik heb veel lessen geleerd tijdens deze stage. Maar uiteindelijk denk ik dat de grootste eyeopener is geweest dat teamwerk een voorwaarde is om goede zorg te leveren. Je leert over je eigen ontwikkeling als professional. Maar ook voor de bewoner bevordert dit de zorg die je kan leveren.

Verder heeft deze stage mij een goed beeld van de zorg gegeven. Ik heb veel meegeholpen met de ADL, oftewel de algemene dagelijkse levensverrichtingen. Dit is bijvoorbeeld hulp bij eten of drinken, hulp bij het baden en het uitvoeren van kleine verpleegtechnische handelingen.

Het is fijn dat ik ook echt de tijd heb gehad om kennis te maken met de bewoners en de collega’s. Ik heb veel met alle bewoners gesproken, om zo inzicht te krijgen in hun beleving van de zorg.”

Bevestigde deze stage je verwachtingen?
“Ik wist van tevoren niet goed wat ik kon verwachten. Voor mijn stage heb ik niet echt contact gehad met de particuliere zorg. Ik stond voor alles open en heb een goed beeld gekregen van de zorg binnen Huize Eresloo. Het is fijn om te zien hoe persoonlijk en zorgzaam er met de bewoners wordt omgegaan. De kwaliteit van de zorg vind ik erg hoog. Dit blijkt voor mij uit het feit dat er veel tijd wordt besteed aan de bewoner al individu. De collega’s zijn allemaal geschoold en hebben veel kennis over de zorg. Ze weten wat elke bewoner nodig heeft."

Heeft het je kijk op het vak verandert?
“Het dient voor mij juist als een soort bevestiging dat ik graag als arts in de zorg werkzaam wil zijn. Dit hoeft niet per se in de ouderenzorg te zijn. Maar het gevoel dat ik in de zorg wil werken en dat ik mijn studie Geneeskunde wil afronden is zeker weten bevestigd.”

Wat is je leukste herinnering aan je stageperiode?
“Oei, dat is een lastige vraag. Als ik dan toch concreet iets moet noemen, is het zien hoe bewoners opfleuren als je ze een verhaal laat vertellen over hun leven voor de opname in Huize Eresloo. Je ziet duidelijk dat ze zichtbaar beter worden als de bewoners persoonlijke aandacht geeft en iets met ze gaat doen. Zo gingen we tijdens de ochtendgymnastiek overgooien met zachte ballen en bijna elke bewoner deed goed mee. Ik was verbaasd hoe actief ze allemaal waren.”

Het team van Huize Eresloo keek met zekere spanning uit naar de komst van Daniel en zijn medestudent. Wij willen hen uiteraard ook een positieve (wellicht eerste) indruk van de ouderenzorg geven. Wij hebben met veel plezier mogen meemaken hoe ‘onze stagiairs’ hun ontdekkingstocht vorm hebben gegeven. Hun frisse nieuwsgierigheid, positief kritische vragen en zo nu dan wat gepaste terughoudendheid heeft ons ook weer op een andere manier leren kijken. Ik ben er van overtuigd dat een meewerkstage zo vroeg in de studie Geneeskunde een stimulerend en motiverend effect heeft op de studenten. Ook het team van Huize Eresloo heeft het begeleiden van de studenten als zeer leerzaam ervaren.

- Liesbeth Naayen, Vrouw des Huizes van Huize Eresloo

Door Compartijn.nl te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Niet meer tonen